Pišite bolje sa manje.

Očuvanje životne sredine je veliki izazov koji dugo vodi naše postupke i razmišljanja. U Pilotu, mi konstantno uvodimo inovacije dok se održivo uključujemo kako bismo ograničili svoj uticaj na planetu. Transformisanje naših olovaka kako bismo ih učinili još ekološkijim je pravi tehnološki i ljudski podvig.

Zato nas sve naše akcije podstiču da pišemo bolje sa manje, da pišemo svijet sutrašnjice sa vama.

Više od filozofije, princip PIŠI BOLJE SA MANJE predstavlja naš pristup koji ima za cilj smanjenje ekološkog uticaja naše proizvodnje uz očuvanje naših standarda kvaliteta i inovacija.

Ovaj pristup stalnog poboljšanja nagrađen je postizanjem vrlo selektivne EMAS certifikacije kao i norme ISO 14001 . Ponosni na ove prekretnice, nastavljamo sa našim naporima kroz akcijski plan koji se temelji na 4 ključna stuba : naših 4R

RECIKLIRAJ

Dajte najveći prioritet korištenju reciklirane plastike.

PONOVO NAPUNI

Zamijenite dopunu, a ne olovku.

SMANJI

Manje plastike u našoj ambalaži.

OBNOVI

Smanjite zagađenje skupljajući plastični otpad iz okeana.
Otkrijte

Naše akcije u videu

4 R

4 R: naši stubovi

RECIKLIRAJ

Ograničavanje upotrebe plastike na strogi minimum.

Ekstrakcija sirovina potrebnih za proizvodnju plastike predstavlja 77,8% ugljeničnog otiska olovke. Zato smo od 2006. radije koristili recikliranu plastiku za izradu naših olovaka.

Ova optimizacija proizvodnog alata nam omogućava da smanjimo uticaj CO2 dotičnih instrumenata za pisanje za između 19% i 57%.

PONOVO NAPUNI

Zamijenite dopunu, a ne olovku.

Preko 60% naših proizvoda se može ponovo puniti. Ovo je takođe omogućilo našim krajnjim korisnicima da preispitaju način na koji konzumiraju. Korišćenje istog proizvoda nekoliko puta umjesto da ga bacite je gest koji je jednostavan, ekonomičan i ekološki.

Na ovaj način punjenjem, na primer, B2P uloškom 3 puta, možete smanjiti uticaj CO2 za 37 do 71% u poređenju sa jednom upotrebom 4 olovke.*

SMANJI

Svi smo zaokupljeni korišćenjem manje plastike.

Trenutna marketinška praksa obavezuje nas da naše olovke prodajemo sa ambalažom. Od 2010. smanjili smo količine čiste plastike za više od 80% korišćenjem reciklirane plastike i kartona sa FSC certifikatom . U 2020. ćemo ići još dalje.
Naš asortiman BEGREEN dostupan je sa kartonskom ambalažom koja se može 100% reciklirati . Sav naš asortiman za e-trgovinu nudi se u papirnim paketima koji se mogu 100% reciklirati . Svi formati našeg logističkog pakovanja prilagođeni su smanjenju praznog prostora i imaju FSC certifikat.

OBNOVI

Manje plastike u našim okeanima kako bismo smanjili zagađenje.

Između 8 – 12 miliona metričkih tona plastike godišnje uđe u naše okeane, a 70% takvog otpada zapravo tone na morsko dno, gdje je malo verovatno da ćemo moći da ga očistimo. Ključno je prikupiti plastiku pre nego što uđe u okeane!

U 2021. godini, PILOT preduzima vodeći korak u borbi protiv ovog zagađenja širom svijeta dodavanjem elementa obnovljene okeanske plastike u reciklirani PET materijal koji se koristi u proizvodnji legendarnog B2P asortimana (Gel i Ecoball).

Naš partner TerraCycle, svjetski lider u prikupljanju i ponovnoj upotrebi nereciklabilnog otpada koji se ne može reciklirati, sakuplja ovaj materijal iz okeana, plaža, reka, jezera i obala tih vodenih puteva.

Da li ste znali?

Učiniti stvari boljim i odgovornijim odavno je u središtu naših akcija i istraživanja.

Još 2006. godine lansirali smo naš asortiman BEGREEN, ekološki dizajniranih proizvoda koji se mogu 85% ponovo puniti i proizvedeni od najmanje 70% reciklirane plastike. Ovaj pionirski pristup omogućio je PILOT-u da bude prvi proizvođač širom svijeta koji nudi ekološki prihvatljivije instrumente za pisanje.

Ova odlučnost da budemo ekološki odgovorni uliva svim našim timovima pogon i entuzijazam. Od dizajna do prodaje, svu svoju energiju ulažemo u minimiziranje uticaja na životnu sredinu.

U duhu naše spremnosti da budemo transparentni, naši ekološki ciljevi i rezultati se mogu slobodno konsultovati ovde.

* % recikliranog materijala, isključujući potrošni materijal.

Begreen asortiman

Naš Begreen asortiman u videu

KONTROLIŠI, MjERI, UKLJUČI.

U PILOT-u radimo sve što je potrebno da sprečimo industrijski rizik i ograničimo sve oblike zagađenja koji su povezani sa našim aktivnostima. Neprestano se sprovode studije kako bi se osiguralo da naše fabrike troše što je moguće manje resursa: bilo vode, gasa ili struje.

Svi proizvodi koji se distribuiraju u Evropi dolaze iz PILOT fabrika. Ovo nam omogućava da kontrolišemo svaku fazu u proizvodnji proizvoda, uzimajući u obzir njihov uticaj na životnu sredinu.

Naša vizija životne sredine ima smisla samo ako je dijele svi, i veoma smo ponosni što možemo da kažemo da je 100% naših zaposlenih uključeno u naš ekološki pristup.

Takođe se staramo da naši spoljni partneri dijele naše vrijednosti i uvjerenja.

Naši distributeri i potrošači uvek su obavešteni o našim ekološkim ciljevima i rezultatima putem ekološke deklaracije .

JER DOBRA IDEJA MOŽE PROMIJENITI SVE.

Čarobnjaci su naši inženjeri i tim za istraživanje i razvoj. Konstantno uvode inovacije kako bi smanjili upotrebu netaknutih sirovina.

Od 2020., naša 2 najprodavanija proizvoda, FriXion i G-2 , proizvedeni su s najmanje 50% reciklirane plastike , što je još jedan dokaz naše želje da djelujemo efikasno.

Recikliranje plastičnih flaša za vodu kako bi se pretvorile u olovke još je jedno tehnološko dostignuće i to je priča iza našeg B2P asortimana od 2006. godine.

U 2021. ćemo ići još dalje jer će prvi put u svijetu taj isti B2P asortiman biti sastavljen ne samo od reciklirane plastike iz flaša, već i od plastičnog otpada prikupljenog sa plaža.

To je inovativna inicijativa koja nam omogućava da na visokom nivou učestvujemo u borbi protiv zagađenja okeana.

JOŠ JEDAN KORAK PREMA EKOLOŠKOJ IZVRSNOSTI.

Od oktobra 2021. godine, sve olovke proizvedene u Pilot European fabrici, sa sjedištem u Francuskoj (74), imaju CO2 kompenzaciju. To znači da Pilot kompenzuje svoje emisije CO2 podržavanjem certificiranog projekta nadoknade ugljika.

PILOT je stoga odlučio podržati i financirati “Clean Oceans Plastic Bank Worldwide” kroz partnerstvo sa Climate Partnerom. Između 8 i 12 miliona tona plastike završi u našim okeanima godišnje, a 70% takvog otpada tone na morsko dno gdje je malo vjerovatno da ćemo ga moći očistiti. Ključ je prikupiti plastiku prije nego što uđe u okeane! A misija “Projekta plastične banke” je upravo to; kako bi se spriječilo da plastični otpad uđe u okeane.

Pitanja

  • Šta je EMAS?

    EU Ekološki Menadžment i Audit Scheme (EMAS) je vrhunski instrument upravljanja koji je razvila Evropska komisija za kompanije i druge organizacije ocjenjuju, izvještavaju i poboljšavaju svoj ekološki učinak .

    EMAS je otvoren za sve vrste organizacija koje žele poboljšati svoj ekološki učinak. Obuhvata sve ekonomske i uslužne sektore i primjenjiv je u cijelom svijetu . Više informacija na: https://ec.europa.eu/

  • Što je ISO 14001?

    Norma koja se odnosi na upravljanje okruženjem kompanija. To uključuje mjerenje uticaja kompanije na okruženje, postavljanje ciljeva poboljšanja i mjerenje njihovog uspeha. 

    Ovaj sertifikat , koji se može obnoviti na svake dve godine, zahteva stalno poboljšanje uticaja kompanije na okruženje. Ova se norma ne odnosi na proizvode, već tačnije na proces proizvodnje.