do better with less

Piši za planetu

Očuvanje životne sredine je glavni izazov koji već dugo vodi naša djela i razmišljanja. U Pilot-u neprestano inoviramo dok se držimo svjesnim kako bismo ograničili svoj uticaj na planetu. Pretvaranje naših olovaka u ekološki prihvatljivije je istinski tehnološki i ljudski podvig.

Zbog toga nas sve naše akcije vode ka tome da radimo više sa manje, da zajedno s vama pišemo sutrašnji svet.

Više od filozofije, način VIŠE SA MANJE predstavlja naš pristup usmjeren na smanjenje ekološkog uticaja naše proizvodnje uz očuvanje naših standarda kvaliteta i inovacija.

Ovaj pristup stalnih poboljšanja nagrađen je postizanjem vrlo selektivne EMAS sertifikacije, kao i ISO 14001 standarda. Ponosni na ove prekretnice, nastavljamo svoje napore kroz akcioni plan zasnovan na 4 osnovna stuba.

 • RECIKLIRAJ

  Ograničavanje upotrebe plastike na striktni minimum.

  bottle
  Vidi više
  arrow
 • DOPUNI

  Promijenite punjenje a ne olovku.

  recharger
  Vidi višearrow
 • SMANJI

  Svi smo podstaknuti za upotrebu manje plastike.

  réduire
  Vidi više
  arrow
 • POVRATI

  Manje plastike u našim okeanima za smanjenje zagađenja.

  récolter
  Vidi više
  arrow

Naše akcije u videu

Naši stubovi

recycler

RECIKLIRAJ

Ograničavanje upotrebe plastike na striktni minimum.

Vađenje sirovina potrebnih za proizvodnju plastike predstavlja 77,8% otiska ugljenika u olovci. Eto zašto, od 2006, više volimo da koristimo recikliranu plastiku za izradu naših olovaka.

Ova optimizacija proizvodnog alata omogućava nam da smanjimo uticaj CO2 na pisaće instrumente između 19% i 57%.

stylos

DOPUNI

Promjenite punjenje a ne olovku.

Preko 60% naših proizvoda može se puniti. Ovo je takođe omogućilo našim krajnjim korisnicima da se preispitaju kako troše. Koristeći isti proizvod nekoliko puta umjesto da ga bacite je gest koji je jednostavan, ekonomičnan i ekološki

Na ovaj način punjenjem, na primer, B2P rolera 3 puta, možete smanjiti uticaj CO2 za 37% do 71% u poređenju sa jednokratnom upotrebom 4 olovke.*

haricot

SMANJI

Svi smo podstaknuti za upotrebu manje plastike.

Trenutna marketinška praksa obavezuje nas da svoje olovke prodajemo sa ambalažom. Od 2010. godine smanjili smo količine sirove plastike za preko 80% korišćenjem reciklirane plastike i kartona sa FSC sertifikatom. U 2021, ćemo ići još dalje.

Naš asortiman BEGREEN dostupan je sa kartonskim pakovanjem koje se može reciklirati 100%. Sav naš asortiman e-trgovine je ponuđen sa 100% papirnom ambalažom. Svi formati našeg logističkog pakovanja su prilagođeni za smanjenje praznog prostora i imaju FSC sertifikat.

récolter

POVRATI

Manje plastike u našim okeanima da smanjimo zagađenje.

Između 8 - 12 miliona metričkih tona plastike ulazi u naše okeane godišnje, a 70% takvog otpada zapravo tone na morsko dno, gdje je malo vjerovatno da ćemo uspjeti da to očistimo. Ključno je sakupljati plastiku pre nego što uđe u okeane!

2021. PILOT preduzima vodeći korak u borbi protiv zagađenja širom svijeta dodavanjem elementa reciklirane plastike iz okeana za reciklirani PET materijal koji se koristi u proizvodnji kultnog B2P asortimana (Gel i Ecoball).

Ovaj materijal se skuplja iz okeana, plaža, rijeka, jezera i obala tih plovnih puteva, od strane našeg partnera TerraCycle, svjetskog lidera u sakupljanju i ponovnoj upotrebi ne-reciklažnog postkonzumerskog otpada.

Više informacija: www.terracycle.com

be green

DA LI STE ZNALI?

Raditi stvari bolje i odgovornije je odavno srž našeg djelovanja i istraživanja.

Još 2006. godine lansirali smo naš BEGREEN asortiman, ekološki dizajnirani proizvodi koji se mogu 85% ponovo puniti i proizvedeni su sa najmanje 70% reciklirane plastike. Ovaj pionirski pristup omogućio je PILOT-u da bude prvi proizvođač širom svijeta koji nudi ekološki prihvatljivije pisaće instrumente.

Odlučnost da budemo ekološki odgovorni uliva nagon i entuzijazam u sve naše timove. Uložili smo svu svoju energiju od dizajna do prodaje u minimiziranje našeg uticaja na životnu sredinu.

U duhu naše spremnosti da budemo transparentni, ovde se mogu slobodno vidjeti naši ekološki ciljevi i rezultati.

* Procenat recikliranog materijala isključujuje potrošni materijal (kertridže, mastilo, punjenje ili mine) i ambalažu proizvoda.

KONTORLA, MJERENJE, UKLJUČENOST

U PILOT-u radimo sve što je potrebno kako bismo sprečili industrijski rizik i ograničili sve oblike zagađenja povezane sa našim aktivnostima. Stalno se izvode studije kako bi se osiguralo da naše fabrike troše najmanje moguće resurse: bilo vodu, gas ili električnu energiju.

Svi proizvodi distribuirani u Evropi dolaze iz fabrika PILOT. To nam omogućava da kontrolišemo svaku fazu u proizvodnji proizvoda, uzimajući u obzir njihov uticaj na životnu sredinu.

Naša ekološka vizija ima smisla samo ako je svi dijele i sa ponosom možemo reći da je 100% naših zaposlenih uključeno u naš ekološki pristup.

Takođe se brinemo da i naši spoljni partneri dijele naše vrijednosti i uvjerenja. Naši distributeri i potrošači uvijek su obavješteni o našim ekološkim ciljevima i rezultatima putem ekološke deklaracije.

pilot
frixion

DOBRA IDEJA MOŽE PROMENITI SVE

Naši inženjeri i odjeljenja za istraživanje i razvoj su mađioničari. Oni stalno inoviraju kako bi smanjili upotrebu sirovina.

Od 2020. godine, naša dva najprodavanija proizvoda, FriXion i G-2, proizvedena su sa najmanje 50% reciklirane plastike, što je još jedan dokaz naše želje da efikasno djelujemo.

Recikliranje plastičnih boca za vodu kako bi ih ih pretvorili u olovke je još jedan tehnološki podvig i to je priča koja stoji iza našeg B2P asortimana od 2006.

2021. godine idemo još dalje, jer će po prvi put u svijetu taj isti B2P asortiman biti sastavljen ne samo od reciklirane plastike iz boca, već i od plastičnog otpada prikupljenog sa plaža.

To je inovativna inicijativa koja nam omogućava da učestvujemo na svom nivou u borbi protiv zagađenja okeana.

plage
Bannière

Zajedno pišemo svijet sutrašnjice

Trenutno istražujemo kako možemo nadoknaditi emisiju CO2 i postići što bržu neutralnost C02. Za novosti o izazovima, pratite nas.